Nu har jag ridit Indy utan ledare 080630

I söndags kom Macke hem vid 06:00 från Storuman så när jag vaknade fikade jag tyst och sedan åkte Timmy och jag till Umgransele. Först for vi på stranden med Erika och sedan till Paddocken och förberedde mer på vår bana till hästarna...Timmy var pigg och busig och sprang hit och dit. När vi sedan åkte hem till Erika för att byta till hästkläder var han ganska nöjd så vi lämnade honom hos Erika så han fick vila lite.

Sedan hämtade vi hästarna och tog dem till banan, Eva följde med oss med sitt sto Ninja) . Det blev lite allt möjligt vi utmanade hästarna med...presänning på marken, slalom, ett hinder, en passage med tunnor och en annan passage med hinderstöd osv) och de tyckte den var ganska intressant....
Proppen klarade allt galant, Ninja hakade upp sig på någon enstaka station men verkade öven hon sköta sig ganska fint och Indy klarade allt utom att gå på pressänningen (och uppföra sig fint när Ninja var nära)....han gick bredvid presänningen och fram till den men inte på den men jag har märkt att han är mycket misstänksam mot mark som ser konstig ut...mörk asfalt tror han är halkig så den går han lååååångsamt över medan han betänksamt nosar på den så det får vi jobba på....

Men ändå så tror jag att Ninja var den svåraste prövningen för Indy. Indy är ju van att det bara är han och Proppen på våra träningar och han blev alldeles till sig över att det var ett sto med på träningen och spände upp halsen i en elegant båge med riktig hingstnacke och halade ut "herr petternicklas" och fjantade på lite och hade ganska svårt att koncentrera sig på sin uppgift i början...särskilt när Ninja blev tokbrunstig av att ha två killar inpå sig och ställde sig och skvätte och pinkade inför herrarnas ögon....men efter ett tag skötte han sig bättre eftersom jag envetet skickade honom bakåt när han utan tillåtelse försökte gå fram till Ninja. Tillslut stod han still bredvid mig och lääängtansfullt sträckte halsen mot Ninja och drog in hennes ljuva lukt i näsborrarna men gick ingenstans.

När vi övat en stund tyckte vi att hästarna förtjänade att vila skallen i skogen så vi satt upp och tog en skogstur, denna gång red jag utan ledare vilket var spännande och Indy var ju dessutom uppspelt över att Ninja var med så det lugn han hade förra gången existerade inte nu men han var aldrig bråkig och oregerlig. Ninja fick gå först och Proppen i mitten och strategiskt placerad sist i ledet...Indy surade mot Proppens bak eftersom han helst sett att Proppen makade sig ur vägen så han fick komma närmare Ninja men när han tänkte sätta sina unghäst-tänder i Proppens rumpa hann jag stoppa honom och gräla på honom. Sedan började Indy intressera sig mer över miljön och småtravade på när han fick chansen, han var ändå hela tiden lyhörd och saktade av när jag tog i tyglarna men det blev ett litet lyckoskutt över en rot en gång men med en "tonårshäst" så får man ta lite sådant. Ridturen gick fint, det blir såklart väldigt korta turer eftersom Indy inte är van och musklad för längre men någonstans måste man ju börja.

Idag måndag så ska Indy få vila, det är viktigt att en unghäst får tid att smälta och ta in allt nytt som händer och så att man inte överanstränger dem...nu tror jag den risken är minimal eftersom jag går väldigt varligt fram med Indy men hellre att vara extra försiktig än att ställa till med något. Nästa gång jag sitter på honom ska vi öva på svängar och starter...stopp har han förstått delvis..han stannar om jag tar i tyglarna men jag vill att han ska stanna när jag omfördelar min vikt så även där har vi en del att jobba på men det kommer....nu har han ju acceperat mig å ryggen och det är steg 1.

När jag och Timmy sedan i söndags kom hem så hade äntligen Macke vaknat till liv :-)
Vi åt tacogratäng, talade om för varann hur mycket vi saknat varann när vi inte umgåtts lördag kväll (då jag låg med mensvärk och han var i storuman) och sedan åkte vi ned på travbanan där vi stod och gosade och tittade på travet. Jag satsade på en häst och vann :-) Macke fotade en massa fina bilder och åt en hamburgare.
Vi njöt av stämningen, solen och att vara på travet och plötsligt sade Macke : "Men detta är väl sommar! Sol och travet" och jag höll helhjärtat med! Har haft en härlig helg!

Ridtur på Indy

Indy trivs bra på betet med Proppen, de leker och härjar så de är alldeles trötta om kvällarna.
Indy har provat både getingstick och brännäsla med mulen så den har haft både blåsa och bula och är just nu lite rodnad av solen så nu har vi börjat med solkräm...han är som ett barn...allt ska testas.
Vi har longerat, promenerat och jobbat i korall och han sköter sig mycket bra....vi har mött bilar med slä, motorcyklar och allt möjligt och det går finemang...Erika tycker han är riktigt duktig för sin ålder.
Igår var Indy och Proppen småsega av värmen och allt bus i hagen så vi bestämde att vi skulle våga oss ut på en liten skogsritt, premiärturen för Indy och mig och jag fick min nya sadel igår så då fick vi en chans att testa den. Har köpt HÖÖKS mindre bruna bomlösa och den var ju helt underbar!! Har varit lite skeptisk till de billigare bomlösa men den där är ju helt underbar och ganska kort dessutom! Nåja vi begav oss till skogen och satt upp, Erika hade mig och Indy som handhäst för säkerhets skull. Indy stod som ett ljus när jag satt upp och när vi begav oss efter skogsstigen trippade han nyfiket på utan att göra större väsen av sig. Han provade att småtrava lite och brydde sig inget om sin lyckliga matte som satt fånigt flinande....han hoppade till och med över ett dike med matte på ryggen och tyckte det var en baggis...tanken var att vi skulle gå över diket men Indy tyckte annars. Han var så duktig....han förstår tygeltagen att svänga osv men skänklarna fattar han inte ännu...vi ska jobba på dem men vi har varit så mycket på ridbanan att jag kände att han behövde får göra något annat och han stannar alltid snällt när man kramar tyglarna lätt så han verkar ju fatta det viktigaste kommandet...STOPP hehe. Rider honom på sidepull...använder inte bett på Indy...vi tränar så smått på att han får ha det i munnen då och då men det verkar hända så mycket i hans unghästmun att vi har lagt bett på hyllan lite.

Indy var inte helt en ängel under ridturen, han tyckte det var surt att få gå tvåa så han fösökte att par gånger ge Proppen ett tjyvnyp i baken så hans skulle maka sig åt sidan...då fick han bannor av matte för så får man inte göra!

Men jag är så glad! Sadeln fungerar och vi har haft en premiärtur i skogen!!!! ÅHHHHH!

Tack Erika för att du är en sådan underbar vän!
Tack Macke för att du är världens finaste man!

Idag har Timmy haft en sjåig dag...han följde till stallet i morse när jag släppte ut hästarna, han lekte, grävde, nosade, munhöggs med stallkatten...flåsade enormt av pälsen i värmen så direkt vi kom hem åkte rakmaskinen fram och efter en massa gruff mellan hund och matte så var han lite ojämnt rakad. Macke han hade en massa projekt under dagen så jag och Timme for tillbaka till Umgransele och ruskade liv i Erika. Vi  for till stallet och grejade och tog in hästarna som var ganska trötta och sedan åkte vi till ridbanan och gjorde en teknikbana för hästarna som vi i morgon ska prova. Det är labyrint, tunnor, slalombana, tunnel och lite allt möjligt...Timmy sprang runt som en tok när vi byggde banan och hade sjåigt att hålla koll på både Erika och mig men oj vad han njöt av att få härja på...det var ju rejäl yta att springa på men nu när han var rakad så flåsade han mindre.

När vi sedan kom hem så gjorde jag tacogratäng och när jag ringde Macke och meddelade att maten var klar så sade han att han och grabbarna skulle äta pizza...så jag åt ensam...men gott var det. Sedan däckade jag i mensvärk och Timmy däckade i min fotända av sängen helt utslut och där har han nu legat i flera timmar snarkandes med ryckande tassar....Macke har farit med killhögen på fest i Storuman..suck...tråkig lördagkväll men jag har nog varit tråkigt sällskap med min onda mage. Hoppas killen som kör bilen kör försiktigt...sade åt honom att om han tyckte killen körde illa dit så skulle han ringa så hämtar jag honom....struntar i om det är i Storuman..hellre hämtar jag honom än att någon idiot kör ihjäl honom...men jag hoppas jag slipper åka iväg för jag blir så trött när jag haft riktig mensvärk...

Sov gott....kram Nea

Indy flyttar över sommaren till Umgransele för att gå på bete


Indy står redo för avfärd



Kan man gå på denna? undrar Indy


Vill nog inte riktigt in men moroten sår bara såååå god ut matte



Indy kunde inte motstå allt gott som nalkades i transporten och efter en halvtimmes funderationer så gick han in


På väg


Strax framme


Framme vid gården



Ihopsläppet dagen därpå gick fint, Indy och proppen kände igen varandra och Indy mindes stallet så allt gick väldigt bra! Det var två vilda hästar som brakade runt i hagen!!

Trötta djur






Biten av en gris och vilse

Förra lördagen skulle jag hämta hö, lyckades inte få med mig någon så jag hyrde shells största kåpsläp, tankade volvon och åkte till hö-gubben som bor i en labyrint av grusvägar i vännästrakten.
Vägen dit kunde jag bra men vägen var guppig utav bara f*n och jag beslutade mig ganska fort för att ta en annan väg hem. Helt plötsligt så var något grått framför bilen så jag nitade...klev ut ur bilen lite skakis och mötes av ett ilsket "GRYMT". Jag hade först trott att det var en kinesisk naken hund men såg nu att det var en gris framför bilen och han var inte på sitt bästa humör nästan påkörd som han blivit. Jag spanade omkring mig och såg ingen gård så jag slet tag i grisen och han gick genast till attack och bet mig i benet och på armen men tillslut hade jag honom vrålandes i famnen...först tänkte jag sätta honom i baksätet (för han var ju inte en stor gris utan ganska liten) men grispiss i bilen...nej-tack. Så med grisen under ena armen fick jag upp luckan bak på kåpsläpet och snörde in honom i släpet och stängde ganska skakis. Funderade på vad jag skulle ta mig till och kom på att det bästa var att köra honom till min hö-gubbe och sedan meddela polisen för det fanns ju ingen gård i sikte utan bara grusväg och skog.
När jag kört en bit dök en gård upp på sidan av vägen så jag stannade till där, en karl mötte mig flinandes och hojtade glatt "hör att du hittat min gris" för grisen var inte direkt tyst i släpet stressad som han var där. Det visade sig att familjen hade tre sommargrisar på barnens önskan och en av dessa (denna gris) bara smet...detta var femte gången han var på rymmen...hittills hade han stannat på gården så de hade väl inte brytt sig så mycket men denna gång hade han försvunnit och de hade inte hittat honom. Jag fnissade när karln jagade runt grisen på släpet för att fånga honom för DET var en syn...glad i hågen kunde jag sedan fortsätta mot min hö-gubbe. På hans uppfart fick jag stanna bilen och jaga en tratunge av vägen och knappt hade jag satt mig i bilen förrän trasten var på vägen igen...ganska irriterad susade jag ut ur bilen och jagade honom en bit in i skogen vid vägen och körde sedan förbi....man kan ju inte riskera att köra på en sådan liten krabat :-) Min hö-gubbe skrattade gott för han såg mig från gården....babblandes om mina strapatser hjälptes vi åt att lasta...och då gjorde jag det ödesdigra misstaget att fråga om en annan väg hem eftersom ditvägen var så urusel så han beskrev en annan väg och jag tyckte mig fatta allt bara bra....med fullastat släp rullade jag iväg och efter en bra bit med svängar till höger och vänster insåg jag att inget stämde och att jag var vilse...hamnade vid ett ensamt hus där den lilla grusvägen jag kört på slutade och den lilla gårdsplanen var inte stor nog att vänta på för mitt stora tunga ekipage....jag började gråta och saknade Macke kolossalt och mottagning på telefonen hade jag ingen. Snorande och gråtande började jag backa hela ekipaget efter grusvägen och efter många om och men var jag ute på en större grusväg och följde den...bensinmätaren sjönk stadigt och mitt mod likaså...men efter en lång färd kom jag ut på Lyckselevägen och då ringde först ridskolan och frågade om jag kunde kvällsfodra....eftersom jag ändå skulle dit med höet så sade jag ja och kort därefter ringde min Macke och jag var så glad att höra hans röst...han var i Vilhelmina på biljippo....jag berättade hela historien och han skrattade och undrade hur fan jag kunde råka ut för allt på en gång. Sedan ringde jag Erika nu när jag äntligen hade mottagning och meddelade att jag skulle bli sen (vi skulle mötas vid riskolan halv fem och den tiden fanns det inte en chans i världen jag skulle hinna till) ...hon skrattade gott när jag berättade och jag med...det är ju inte var dag man nästan kör på en gris mitt ute i ingenstans. Oroligt sneglade jag på soppamätaren på hemvägen  för den sjönk rejält men jag tog mig till ridskolan där Erika och Saga mockat och gjort det mesta åt mig...hade kunnat kyssa dem båda för det! Sedan hjälpte de mig att lasta ur höet och stapla det och därefter tog vi ett träningspass med Indy och han var riktigt duktig och skötte sig men var pigg på stallbacken och fjantade runt.
Sedan kvällfodrade vi och jag skjutsade hem dem efter vi tagit en välförtjänt milkshake som jag bjöd på eftersom de varit så snälla.

Därefter var det lite fest, när jag kom hem hade vi besök av min kollega Brante och hans kompis...jag blandade en drink och sjönk ned i ett bad...hade blåningar på arm och ben av grisens bett (tack och lov hade den just inga tänder utan hade mest som nypt mig) och var rispig på benen av allt hö....tog ett tag innan jag kände mig presentabel igen och killarna började muttra att de var kissnödiga så det var till att skynda på. Sedan gick vi på skogskåtan.

Vilken dag va???!!

Hungrig katt

Förra veckan ringde Erika på fredagen och sade att katten som tagit på sig rollen som vår stallkatt i Umgransele var helt utmärglad, hon hade tydligen inte farit hem till sina riktiga ägare (vilka de nu är) alternativt att de övergett henne. Erika och hennes släkting Saga var oroliga och jag vidarebefordrade samtalet till Macke som satt bredvid mig när jag pratade i telefon. Erika undrade om vi kunde komma med kattmat..."självklart" sade Macke och vi åkte först på attären där Macke handlade flera burkar kattmat och därefter ut till Umgransele.

Saga och lilla "Kattis"


Timmy i min famn




En ovanligt ren Figge


Proppen

























Jag har nu ridit på Indy - bildbevis

Vi går in mot ridhusets mitt för våra bravader
image417


Jag hänger lite
image418


Men vad gör du matte?
image419

Jag har suttit upp
image420

Vi skrittar runt lite
image421


Tre mycket nöjda utomjordingar med illröda ögon :-)
image422

image423

image424

image425

image426

image427

image428

image431

image429

image430

En dag med bad (lördag) )

Nu kändes det som sommar!
I helgen blev det bad och lite allt möjligt!

Timmy förpestar badvattnet
image409

image410

image411

Macke sade att han fotade två vitsälar....hmmm
image412


Jag och Erika (vitsälarna) insåg att vi börjat ha för mycket höfter för smala gungor...vad det klämde!
image413


Jag och Timmy njuter av sommarvärmen
image414


Mästerfotografen
image415






RSS 2.0