PUUUST!

Är helt slut på, hästarna...ja inte alla men TVÅ av dem var idag som tornados.

Nyfiken studsade och for och ville bara galoppera trots att han ridits var och varannan dag...tror vi döper om honom till raketfiken. Den hästen har minsann gått från att halvt ursäkta sin existens till en varelse som njuter av livet till fullo och visar det med bus och pip av lycka. Indy var väldigt seg igår men faaaan idag, han gick knappt att sitta på. Han for med bredsidan framåt efter rakbanan och taktade och dansade och var som en tok! Då jag svängde av på en snöig skogsväg bockade han och bråkade och ville galoppera. Han ska ju inte ridas hårt ännu men var så vild att jag kände att det inte går att kontrollera en så pigg häst i sidepull så jag lät honom ta lite galopp och rusa av sig. Han var inte märkbart trött då vi kom hem så lusern verkar gett honom energin åter.

Linus tömkörde jag efter rakbanan och han var kanon, travade på lös töm i det tempo jag bad om och höll det utan att rusa, blev några bocksprång men han slutade direkt jag sade till och koncentrerade sig på sitt jobb. Han var UNDERBART duktig...han som är två och hingst skötte sig kanon och hans äldre bröder var de som var odågor haha. Linus är så vacker och klok, en helt otroligt fin hingst och han har blivit mig så kär. Han är så positiv och trevlig och charmar de flesta på ett kick :-) är så glad jag köpte honom.

Veterinären ringde idag och meddelade det sista provsvaret för Indy, fick det första igår och det ena levervärdet är fortfarande för högt men sjunker så sakteliga och det jag fick veta idag är nu inom ramen för normalt. Hon frågade också hur det går med Indy och vi diskuterade hans träning och kost. Han har fallit ur så himla mycket och varit trött så han har börjat få lusernhack eftersom proteinet i det är snällare mot levern i förhållande till annat protein i tex pellets och redan är Indy piggare. Vi pratade nog 45 min om allt möjligt men mycket om hur han ska skötas nu under hans återhämtning. Indy har som charmat veterinärerna som kommit i kontakt med honom, de tycker han är en fantastiskt trevlig individ men väldigt otursdrabbad hehe...

Indy har som pricken över i visat sig ha nickelallergi och tål inte vanliga bett, sedan jag slutade med dem har han slutat joxa med munnen hela tiden och de tror att det är klådan från betten som utlöst joxandet. Surt bara att han har så liten plats i munnen att alla äppelbett och nickelfria goldmedalbett är för tjocka....max 1 cm för hans bett vara för att de ska rymmas och jag har två så smala bett men de är förstås inte nickelfria och hamnar nu på hyllan....sidepull är det som gäller för tillfället.

Ska snart åka och ta in alla hästar.... är trött men på ett skönt vis. Timmy är trött han med för han var med i morse och busade i stallet medan jag mockade :-)




Framsteg

Nu går det framåt minsann...Linus har insett att om man tar lite i en töm under tömkörningen så betyder inte det att man ska ställa sig öga mot öga med matten utan att man ska svänga lite :-) Han är så duktig och klok den lilla rackaren, är så stolt över alla hans framsteg. Han kommer bli en kanonhingst om han fortsätter så här!! Snygg, trevlig och klok!

Indy ska vi ta nya prover på under torsdagen, hoppas värdena är fortsatt bättre för han vill verkligen få galoppera och busa.....att bara skritta och jogga får honom smått apatisk. Försöker ändå göra allt så roligt jag kan för honom och han och Linus leker rejält i hagen. De kan leka väsa på i timmar!!! Har nu beställt benskydd till Indy för han racklar och far men benen så han sparkar sig själv ideligen....fummelgubbe :-)

Nyfiken är en dynamitladdning :-) en glad sådan.

Jag har dragit ned på mitt tempo lite för en tid, jag har kört för hårt så kroppen har börjat protestera så nu ska jag vara lite rädd om mig själv. Oron för Indy och allt som varit har nog tagit ut sin rätt...försöker nu strukturera upp allt och ta det lite lugnare så jag får tid att vila också.

Skitungar

Häromdagen stod Indy och skakade i hagen, hans täcke låg inne i Nyfikens hage sönderslitet så vad tusan de haft för sig vette gudarna men Indy frös rejält och ville verkligen in då jag kom och visade på alla sätt sitt enorma missnöje.

Dagen efter så tar jag in mina kära grabbar och vad har då hänt...jo Indy har en reva på insidan bakbenet och är rejält tjock i benet och blodig överallt.....tvättade rent och bedömde att han inte behövde sys och lade på ett jodopaxbandage av våtvärmande modell så att bakterierna dras ut ordentligt. Trött hämtar jag nästa häst och vad ser jag? Jo Linus ena öga är blodigt och det är blod runt ögat och svullet....rengjorde och lade på antibakteriell ögonsalva och bedömde att ögat skulle få vila till dagen efter och då skulle veterinären få komma om det inte var bättre. Tack och lov såg båda busfröna bättre ut då så vi slapp veterinären denna gång. Gav Nyfiken en stor kram som kom in utan blessyrer...puh. Frankan på travet berättade att araberna lekt rejält i hagen så antingen lekte de eller så kvaddade de så de gjorde illa sig.

Har börjat tömköra och jobba Linus på töm och det går framåt, han är klok och en liten arbetsmyra. Han är ingen idiot utan rädd och sig och väldigt mån om att göra rätt. Han är en helt underbar liten häst, HOPPAS bara han växer och kommer upp i hästhöjd och inte stannar som ponny hehe. Linus ska köras in nu är målet och tränas för vagn sedan är nästa plan att i sommar ta honom till arabutställningen i Boden. Bara han fått mogna i kroppen för nu ser han så valpig ut med baken i vädret och växtknölar på underkäken...men under detta finns en riktigt snygg liten kille. Åter igen så måste jag skryta över hans fantastiska psyke, en helt otroligt fin häst med hjärtat på rätt ställe.

Idag så tog jag och Magda en liten morgonritt med Nyfiken och Mikkel, Mikkel skulle åka till Luleå på prov till några som ska köpa honom om allt går väl så vi for ut en sista tur med hästarna. Var mysigt och kul, Nyfiken gasade på så Mikkel hade svårt att hinna med. När jag duckade och lutade mig framåt för snöiga grenar tolkade Nyfiken det som att han skulle dra på och galopperade som en glad galning där i skogen. Sedan var jag ut med Indy och han var väldigt glad...han har ju fått vila några dagar pga av sårskadan...ville försäkra mig om att det inte var någon lös benbit eller skit innan jag red honom för samma typ av svullnad hade han fram när han hade griffelbensfraktur men denna gång var det inget sådant för det ser fint ut nu...puuuuh. Vi hade en härlig tur, Indy har börjat acceptera att skritta och bråkar inte lika mycket längre om farten utan har börjat stressa av och istället njuta och norpa åt sig granris där vi barbacka och bettlöst lullar på. Är ändå roligt att Indy börjat leka i hagen....han har inte gjort det på länge utan surar mest mot andra hästar men Linus och han har blivit underbara vänner och leker hejvilt. Nyfiken hakar på i sin hage....han har fått bättre självförtroende sedan han fick egen hage och verkar tycka det är skönt då Indy inte kan bossa honom så mycket. Surar Indy mot Nyfiken går han undan och försöker inte leka mer medan Linus är som en bumerang och kommer tillbaka hela tiden om och om igen och tjatar och bönar om att de ska leka och indy har börjat inse att det är roligt att lekaså ibland ser man hur de leker så det sprutar snö haha. Mina älskade skitungar.

Kram på er!

Kram på er

RSS 2.0